СУБ - клон Смолян

Търговище Хасково Шумен Ямбол

Last updated: 15.03.2010

ЗА КЛОНА

Създаден е на 27 октомври 1986 г. по инициатива на Изпълнителното бюро на СУБ (тогава СНРБ) с първи председател ст.н.с.IIст. Иван Иванов.

Първоначално обединява 14 научни и просветни работници от Националната астрономическа обсерватория “Рожен”, Планетариума, преподаватели от Смолянския филиал на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, специалисти от Комплексната опитна станция, от Историческия музей, медици и др.

Днес сред 50-те члена на клона са и преподаватели от смолянския филиал на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".

Клонът се ориентира към проблемите на среднородопския район, главно в исторически аспект, но и към комплексни науковедски и други теми. Основен акцент е хуманитарната тематика, но присъстват и медицински, селскостопански, екологични, икономически и от областта на астрономията теми. Доминира регионалната, “родопската” проблематика, обект още на първата самостоятелно организирана от клона конференция “Родопите и човекът” (1990 г.).

Поддържат се тесни връзки със Регионалния исторически музей „Стою Шишков” при провеждането на форуми по въпроси на религиозните практики, погребалните обичаи, култовите места (1994 – 1996 г.), които музеят организира.

Налице е и тенденцията да се участва в комплексни национални конференции с интердисциплинарен характер – “Онтология и наука”, “Човек, природа, здраве” (2000), “Родопите и човекът” (2008). Друга насока на работа е по линия на съорганизиране на студентски научни сесии и привличане на млади учени за членове, както и за участие в трансгранични форуми и прояви: с Турция - университетите в Одрин, Истанбул и Анкара; с Гърция – Технологичен образователен институт-Кавала.

Клонът няма собствена материална база и развива своята дейност за създаване на подходяща интелектуална атмосфера в областния град в сътрудничество с филиалите на университетите, Клуба на дейците на културата и другите културно-просветни институции.

В последните години клонът на СУБ в Смолян е организатор и съорганизатор на следните научни прояви:
1. Юбилейна международна научна конференция "20 години СУБ-Смолян"- октомври 2006 г., издаден ел. сборник с доклади
2. Национална научна конференция " Родопите и човекът"- октомври -ноември 2008 г. , издаден сборник доклади
3. Съорганизатор на юбилейната международна научна конференция " 80 години аграрна наука в Родопите", септември 2008.

През 2010 клонът ще съсредоточи дейността си към организационно укрепване (включително за прием на млади учени) и в мероприятия за отбелязване на Международната година на биоразнообразието (МГБ).
В юбилейната за клона 2011 г. се предвижда организиране на международна научна конференция, подготовката на която вече започна.

РЪКОВОДСТВО НА
СУБ-КЛОН СМОЛЯН